Smart mat? 1


DN skriver om morgondagens mat – med krav att den ska vara god, hälsosam och miljöanpassad, och man frågar sig hur matindustrin ska nå upp till dessa krav.

Man skriver om näringsberikade tuggummin, och om Nyckelhålets tävling om tillagningstips för ”hälsosam” mat. Kulturhuset i Stockholm har också en innovationstävling ”Smart lunch” som ingår i utställningen Tipping Point – Världens chans. Här välkomnas alla att bidra med idéer kring råvaror, paketering, transporter, tillagning, avfall och koncept för att göra den dagliga lunchen smartare.

Det är lätt att ironisera över ”innovationer” i livsmedelsindustrin, som behövs just därför att vi har så många led i produktion/ förädling innan maten hamnar på tallriken. Jag hajade till över ett citat av Ulf E Andersson på Naturvårdsverket, tävlingsordförande i juryn för Smart lunch:

”I dag slängs ungefär en tredjedel av all mat i alla led i livsmedelskedjan, innan den till sist hamnar i magen hos någon av oss. Då är ju alla resurser, energiåtgång och miljöpåverkan som skett i tidigare led helt bortkastade. Ganska enkla åtgärder kan minska livsmedelsspillet både hos företagen och i hushållen, säger Ulf E Andersson.”

Det ideala är ju att ha en så kort väg som möjligt mellan producent och konsument. Man kan ju tro att det enklaste för att minimera svinn är att köpa riktiga råvaror och tillaga sin lunch själv, men man vet faktiskt inte hur mycket svinn som varit fram till affären och i densamma. Jag köper mycket ekologiskt, och tycker att man kan notera att det faktiskt är känsligare varor. Man bör kombinera med närproducerat och säsongsbetonat så mycket som möjligt.

Vi kanske också kan ta upp gamla konserveringsmetoder som torkning, rökning och saltning i större utsträckning. Vad gäller kött är ju en viktig fråga naturligtvis att äta fettet och inälvsmaten också, för att minimera svinn – och för en bättre hälsa.

Jag hoppas för allt i världen att framtiden inte innebär odlat kött med näringsberikade tuggummin. Det är betydligt smartare att titta en del i backspegeln, även om det är omöjligt för nio miljarder människor att ge sig ut som jägare och samlare.


En kommentar till “Smart mat?

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *