SLV-rapport om fisk


SvD skriver om att Livsmedelsverket analyserat näringsinnehåll i ett antal fiskar, fiskprodukter och skaldjur. En del nyare tillskott i butikernas sortiment saknades i livsmedelsdatabasen, och en del produkters näringsvärde behövde uppdateras. Man kommenterar även miljöaspekten och rekommenderar MSC- eller KRAV-märkt, och ger makrill och sill som exempel på bra val ur både närings- och miljöaspekt. Kul att Livsmedelsverket ägnar sig åt bra saker ibland!

Homo sapiens sapiens har gärna ätit en hel del fisk och skaldjur sedan länge, och levt nära vatten och stränder. Från Blombos-grottorna i Sydafrika finns rester från musselmåltider som ägde rum för ca 100 000 år sedan. Neanderthal-människan däremot åt inte alls fisk eller skaldjur, utan livnärde sig mestadels på kött.

Vad gäller tvåskaliga arter som musslor och ostron, så nämner Denise Minger i sin sida för veganer att de saknar centralt nervsystem, och kanske kan vara ett alternativ för en vegetarian eller vegan som vill inludera något mer animaliskt i sin kost. Musslor är ju dessutom bra för att motverka övergödning av vattnen, så odlade musslor är ju ett bra val ur miljösynpunkt också.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *