Klok geriatrikprofessor i DN 1


DN har en artikelserie ”Det dolda lidandet” om psykisk sjukdom hos äldre. Igår publicerades en intervju med geriatrikprofessor Yngve Gustafsson, och det är inte ofta man läser så mycket värdefullt i en artikel.

Han konstaterar att medicineringen av äldre ofta har biverkningar, och att depression är vanligt. Mediciner testas inte på äldre, och Yngve Gustafsson kallar medicinering av äldre för ”experimentverkstad”, och säger att felaktig eller onödig medicinförskrivning är ett av de största hoten mot en god ålderdom. Han konstaterar också att antidepressiva läkemedel fungerar sämre för äldre, och levererar kraftfull kritik mot läkare som skriver ut medicin utan uppföljning. Förutom allt lidande, så orsakas också en femtedel av alla inläggningar på medicinkliniker av läkemedelsförgiftningar eller biverkningar, och detta kostar mer än 15 miljarder kronor per år.

Han kommenterar också att näringsbrist är vanligt hos äldre. Där nämner han speciellt järn, B12 och folsyra, där brister kan orsaka depression. Dessutom konstaterar han att många äldre får i sig för lite protein, och därmed får mindre muskler och även minskar förmågan att bilda serotonin.

Det enda jag kan invända mot är att han rekommenderar choklad. När man läser listan på bristämnen så är ju den självklara lösningen på problemet mer rött kött och lever. Men det är klart att det inte spelar någon roll hur näringsrik maten är som serveras om den inte äts. Samtidigt har jag svårt att tro att äldre inte skulle vilja äta goda grytor på långkokt kött, exempelvis kalops. Lever är överlägset vad gäller folsyreinnehåll, men kanske knepigare i smaken för många. Om inte ens leverpastej funkar så finns det en hel del folsyra i exempelvis ägg, gröna bladgrönsaker, rödbetor och bönor. Här är ju naturligtvis en viktig fråga att de äldre bör få riktig nylagad mat som doftar och smakar bra. Om alternativet är en gammal microlåda utan smak så kanske det är chokladen som går ner.

Han nämner också det stora problemet med att många äldre har grav D-vitaminbrist, vilket ju har många konsekvenser, bla psykiska. Han är inblandad i forskningsprojekt både vad gäller D-vitaminets roll för den psykiska hälsan hos äldre, och hur man kan förebygga depressioner genom fysiska och sociala aktiviteter. Vi ser fram emot dessa resultat, där Yngve säger att fysisk aktivitet på äldreboenden tycks ha påtagliga effekter på de gamlas välmående. Det är förstås inte förvånande.

Vi hoppas också att läkare och sjuksköterskor utbildas och får resurser för att kunna arbeta på ett förebyggande och utvärderande sätt med äldre, och även yngre, och att utskrivning av läkemedel inte alltid är standardalternativet. Vi kan inte lämna över fortbildningsansvaret på läkemedelsbolagen, då går det som det går.


En kommentar till “Klok geriatrikprofessor i DN

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *