Godis har blivit dyrare 1


I samband med att DN presenterar resultatet från en observationsstudie om choklad och stroke, så visar man statistik över godiskonsumtionen från år 2000. Här kan man se att sedan 2007 har vi en stadig minskning av totalkonsumtion, choklad och övrigt godis. Eftersom Svensk Dagligvaruhandel presenterat en rapport där man konstaterat att försäljningsvolymen (alltså försäljningen i kronor) av sockerkonfektyr ökat med 4,8% 2011 kan vi konstatera att vi där haft en kraftig prisökning. Jag skrev om rapporten då, och frågade Svensk Dagligvaruhandel om siffror på förändring i antal sålda kilo, alternativt prisförändringar, men fick detta svar:

Jag har inga säkerställda siffror när det gäller konfektyr/godis som jag kan lämna ut.

Med anledning av detta har jag skickat följande fråga till Svensk Dagligvaruhandel:

 Idag kan man ju i DN se statistik där vi har en stadig minskning av godiskonsumtionen sedan 2007, detta gäller både choklad och övrigt godis.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/choklad-minskar-risken-for-stroke

Jag undrar varför ni valt att i ”Hälsan och Maten” presentera siffror för försäljningsvolym, som ju är fullständigt ointressanta ur hälsosynpunkt? I detta fall hade ju försäljningsvolymen för sockerkonfektyr ökat med 4,8%, och ändå tycks det handla om en minskning av konsumtionen.

Jag kommer att publicera ert svar på min blogg www.ursprungsliv.nu.

Fortsättning följer förhoppningsvis.

Vad gäller studien om choklad och stroke så är det en observationsstudie som inte kan ”motbevisa dem som tror att choklad är onyttigt” som Susanna Larsson hävdar att den gör. Det kan lika väl vara så att de människor som äter ca 60 g choklad per vecka oftare är sådana som lever ett balanserat liv med hygglig mat och träning, och dessutom har förmågan att njuta av små guldkorn i tillvaron. Liknande observationsstudier tillför absolut ingenting, däremot finns det en hel del stöd i randomiserade studier för att mörk choklad har positiva effekter på hälsan. Vad gäller diskussionen om ljus och mörk choklad så är det uppenbart att sockret inte tillför något positivt, och att mörk choklad är att föredra.


En kommentar till “Godis har blivit dyrare

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *