Längre tidsskala i människans historia 2


DN har rapporterat om att mutationshastigheten för människor enligt nya bättre uppskattningar är ned mot hälften så snabb som man räknat med tidigare. Detta innebär att alla datum i mänsklighetens historia som baserats på beräkningar utgående från gener och deras skillnader måste flyttas bakåt i tiden.

Detta gäller sådant som när vårt släkte skildes från de som skulle ge upphov till Neandertalare, när våra förfäder lämnade Afrika, och även när vi skildes från de apor som senare blev schimpanser och bonoboer. Det gäller inte andra arkeologiska dateringar. De nya beräkningarna av när vi utvandrade från Afrika stämmer bättre med arkeologiska data.

Hos Dienekes finns mer diskussioner kring detta, som innebär att vi kommer att få tänka om en hel del kring mänsklighetens historia.

 


2 kommentater till “Längre tidsskala i människans historia

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *