Högt blodtryck och sjukvårdens prioriteringar


Jag uppmärksammade inte strokedagen den 29e oktober, men fyra svenska läkare, bl a Fredrik Nyström, gjorde det med en mycket läsvärd artikel på SvDs Brännpunkt.

Man kritiserar landstingens prioriteringar, där det har blivit allra mest viktigt att snabbt få en läkartid för minsta snuva, eller operation inom en bestämd tid. Tid och resurser för att diagnosticera och behandla kroniska sjukdomar får stå tillbaka. Högt blodtryck är ju väldigt vanligt, och ökar risken för bl a stroke. Läkarna propagerar kanske onödigt mycket för medicinering (även om det naturligtvis har sin roll), men framför allt skriver man att patienter bör få blodtrycksmätare hem för att kunna följa upp sin behandling kontinuerligt. Man poängterar också vikten av råd om livsstilsförändringar, kost och motion.

Det är dags för politikerna att lyssna, och ge vården incitament för att jobba mer förebyggande och långsiktigt, och inte bara lappa och laga när skadan redan skett.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *