Serie om FODMAPs, del 3, laktos 14


Tidigare i serien:

Laktos är en disackarid, och består av en glukosmolekyl sammankopplad med en galaktosmolekyl. För att vi ska kunna ta upp glukosen och galaktosen måste laktosen spjälkas och det görs med hjälp av enzymet laktas. Däggdjur har detta enzym aktivt under tiden de diar, och det minskar sedan när de äter annan föda. Det är normalfallet även för människor. Uppskattningsvis 75% av världens vuxna befolkning har en begränsad förmåga att bryta ned laktos.

I både Europa och Afrika har människor dock utvecklat laktaspersistens, dvs en förmåga att fortsätta att spjälka laktos till vuxen ålder. Detta har skett oberoende genom åtminstone fyra olika mutationer. Det är tydligt att laktaspersistens har gett en stor fördel hos djurhållande kulturer, sannolikt genom att man har kunnat avvänja barn från bröstet tidigare och därigenom hunnit få fler barn. När detta blivit en vana har barn som inte haft laktaspersistens sannolikt fått mycket sämre överlevnadschanser, och det har därför blivit stark selektion på dessa gener. I artikeln uppskattas att det selekterats på dessa mutationer för ca 7000 år sedan. Bland tidiga jordbrukare i Europa för 7-8000 år sedan var åtminstone den europeiska mutationen inte utbredd.

För den som inte har laktaspersistens leder intag av laktos till olika tarmbesvär som smärta, uppblåsthet, gaser och vattnig avföring. De flesta tål små intag av laktos utan symptom, men det finns stor variation. Äldre tycks ofta tåla laktos sämre.

Även för den som har gener för laktaspersistens kan olika mag- tarmsjukdomar ge laktosmalabsorption. Detta gäller exempelvis vid glutenintolerans, tarminflammation och cystisk fibros. Även kemoterapi kan ge laktosmalabsorption. Malabsorptionen kan sedan försvinna när tarmen läkt.

Laktos är ju lite av ett specialfall när det gäller FODMAPs. Många saknar laktaspersistens utan att ha några andra problem med fermenterbara kolhydrater, och många vet om man tål/ inte tål laktos. Det är också ganska lätt att testa laktosmalabsorption med utandningstest.


14 kommentater till “Serie om FODMAPs, del 3, laktos

 • fa

  Laktosintolerans finns inte, det är en bluff som sjukvården använder för att dölja att magbakterier orsakar magbesvär.
  Intolerans finns inte, vi mår inte dåligt av laktos i magen, vi kan inte bli sjuka av laktosen, vi kan bara bli sjuka av bakterierna som käkar upp laktosen.
  99% av befolkningen tror på tomten (laktosintolerans), dom är fullständigt grundlurade.

  Laktosintolerans liknar fruktosmalabsorbtion, vi blir sjuka av att bakterierna får för mycket mat.

  Fodmaps finns det mycket att skriva om, jag kommer att läsa det du skriver.

 • fa

  Laktosintolerans.
  Laktos är en sockerart.
  Intolerans säger att man inte tål något.

  Det finns inte någon intolerans mot laktos, inga antikrpoppar, inga ämnesomsättningsrubbningar, vi kan helt enkelt inte vara intoleranta mot laktos.

  Vi kan bara vara intoleranta mot bakterierna som käkar upp laktosen.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Visst är intolerans inte ett korrekt uttryck. Men vi är ju inte intoleranta mot bakterierna heller. Problemet är ju bristen på laktas, och då är ju en enkel lösning att inte äta laktos. För den som har besvär spelar det kanske inte så stor roll vad det kallas – även om det är mer riktigt att prata om malabsorption. Eller avsaknad av laktaspersistens, som ju är det ovanliga i detta fall.

 • fa

  Symtomen orsakas endast av bakterier.
  Matar man dåliga magbakterier så får man stora problem med magen.
  Matar man snälla magbakterier så får man inte magproblem.
  Skaffar man sig snälla magbakterier så kan man tåla en del laktos.
  Anekdoter säger att dom var känsliga för laktos när dom åt kolhydrater och att känsligheten minskade med LCHF (mindre mat till magbakterierna generellt)

  http://coolinginflammation.blogspot.se/search/label/lactose%20intolerance

  Sorbitol har liknade egenskaper på vår mage.
  Xylitol påverkar magens bakterieflora.

  Om du vet vilken magbakterie som du har problem med så kan du äta sånt som den bakterien inte kan metabolisera men som gynnar snälla bakterier som konkurrerar med den dåliga bakterien.

  Det är nog därifrån så många olika dieter har kommit från, någon åt något som var bra för deras tarmflora och så inbillade dom sig att det var en bra kost.

 • fa

  PCR på tarmfloran måste göras sen får man studera dom skadliga bakteriernas metabolism, det avgör hur den enskilde ska äta.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Fa,

  visst har bakterierna stor inverkan. Det verkar ju som om de flesta tål mer av youghurt med levande bakterier än av osyrad mjölk, exempelvis. Även opastöriserad mjölk. Men vi har olika grundförutsättningar också.

 • fa

  husmodern
  Alla bakterier är inte bra på att metabolisera xylitol, det vi matar dom med avgör vilka som trivs i vår mage.
  Nu menade jag inte att man fick en bra tarmflora om man åt xylitol.

 • MJ

  Fa:
  Det heter ju intolerans just för att det inte är en allergi, du blandar ihop begreppen.

  Att laktosintoleranta mår dåligt av laktos beror mycket riktigt på att det inte bryts ned av dem själva utan av bakterier. Det är den officiella och spridda förklaringen så det finns ingen bluff.

 • fa

  MJ
  Den officiella bilden är intolerans och det är en ren lögn.
  Läser man mellan raderna och djupare så hittar man informationen att symtomen orsakas av bakterierna, det är sant.
  99% av befolkningen tror att det är intolerans, dom är grundlurade.

  Läkarkåren är fullständigt inkompetent generellt när det gäller tarmfloran, dom vill inte att folk ska veta att magbakterier orsakar symtomen för då kan folket förstå att IBS också orsakas av magbakterier.

  Det finns ingen INTOLERANS mot laktos, vi blir bara dåliga av bakterierna som äter upp laktosen.

  Om vi äter en köttbit som innehåller samonella så skulle vi enligt sjukvården vara intoleranta mot kött.

 • MJ

  Fa
  Ja precis som jag skrev. Symtomen orsakas av bakterier som lever på den laktos som den laktosintolerante inte själv kan bryta ned. Det är därför det heter laktosintollerans istället för laktosallergi.
  Jag har aldrig träffat någon som trott något annat om laktosintolerans, jag har aldrig träffat någon läkare som sagt något annat.
  Seriöst, det här är medicin på lågstadienivå. En klasskompis till mig var laktosintolerant och därför förklarade vår fröken för oss vad det var.

  Då finns det ju ingen intolerans mot gluten heller. Det är ju inte gluten som man känner symptom av utan att tarmluddet försvinner

 • fa

  Gluten reagerar man immunologiskt mot.

  Sök efter nya vetenskapliga studier om tarmfloran (gut flora, mikrobiom) så ser du att det läkarna säger officiellt inte stämmer med senaste forskningen.
  Det är dom senaste 3-7åren som forskarna har förstått hur tarmfloran fungerar, det står inte mycket i läkartidningen, dom flesta läser inte ens dom nya vetenskapliga studierna.

  En läkare som fick sin utbildning för 10 år sen och inte har läst på kan inget om tarmfloran för dagens kunskap var inte känd då.
  En del läkare läser på och uppdaterar sin kunskap, men alla gör det inte, så illa är det i sjukvården.

  Läs om metahit se även länkarna.

 • marre

  Är det candida bakterien som äter upp laktosen? ju mer sött fler bakterier ? bra att få i sig vitaminen B6.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Hej Marre,

  Just kring candida finns så otroligt mycket myter, så där vill jag säga så lite som möjligt. 🙂

  Sött gör väl att vi får mer bakterier i munhålan – annars tas enkla sockerarter upp ganska snabbt och påverkar inte tarmfloran så mycket. Det är snarare mer svårnedbrytbara kolhydrater som tarmbakterierna lever på.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *