Möss, människor, övervikt och tarmflora 9


Ganska nyligen kom en artikel som belyser tarmflorans betydelse för övervikt på ett par intressanta sätt. Här finns lite bilder och mer information till den som likt mig inte har tillgång till hela studien. Science Daily och Nature har skrivit om studien.

fibrerMan har tagit avföring från tvillingpar där den ena är överviktig och den andra normalviktig. Möss har fötts upp bakteriefria, och sedan getts en flora från normalviktiga eller överviktiga som koloniserat tarmen. Man kan se att de som fått en flora från en överviktig gått upp mer i vikt än de som fått flora från en normalviktig. Det är ingen tvekan om att tarmfloran i sig kan ha en inverkan, det handlar inte bara om att vi får en dålig tarmflora och blir överviktiga när vi äter skräpmat. Med samma mat så ger viss tarmflora mer övervikt än annan. Skillnaderna i mängden mat var inte heller så stor som man förväntade sig, så enligt denna studie påverkar tarmfloran energiupptag och/ eller energiåtgång på ett mätbart sätt åtminstone för möss.

En annan intressant del som presenteras här är att man koloniserat möss med olika floror, och sedan blandat möss med ”överviktsflora” och ”normalviktsflora” i samma bur innan mössen med ”överviktsflora” hunnit gå upp i vikt. Mössen äter då varandras avföring och forskarna kunde konstatera att floran från normalviktiga spred sig till alla mössen. Det som tycktes ha mest samband här var bakterier av släktet bacteroidales.

Man testade också med olika mat till mössen. Om mössen fick mat med mycket mättat fett och lite frukt och grönsaker så spred sig den normalviktiga floran sämre till de övriga mössen, men med lite mättat fett och mycket frukt och grönsaker så spred det sig bra. Jag tror ju att det var fibrerna i frukt och grönsaker som var det viktiga här, och att vi kan bortse från det mättade fettet. Men forskarna beskriver det på detta vis, och vi kan ju inte veta från denna studies upplägg att fettet var obetydligt, man hade ingen testgrupp med både mycket mättat fett och mycket fibrer.

Forskarna frågar sig varför det inte pågår en normalviktsepidemi i världen, när ”normalviktsfloran” var så bra på att ta över i buren. Jag kan svara på det: Människor äter inte varandras avföring. Tvärtom har vi blivit bra på att tvätta händerna efter toalettbesök för att undvika att sprida infektionssjukdomar. Det är bra, men har kanske avigsidor också. Särskilt i kombination med antibiotika. Det botar mycket farliga infektionssjukdomar, men kan ställa till med oreda i tarmfloran.

När man ser sådan här forskning så blir man ganska hoppfull om att man framöver ska kunna komplettera antibiotikabehandling med en coctail av bra bakterier som man kan ta efteråt för att få ett någorlunda vettigt system igen. Med tillräckligt med fibrer från frukt och grönsaker kanske det är en grundsten till fortsatt god hälsa och normalvikt. Det finns självfallet andra viktiga faktorer också, som fysisk aktivitet och dygnsrytm för att nämna ett par.


9 kommentater till “Möss, människor, övervikt och tarmflora

 • neoLITE

  Det låter kanske som en ”generisk bot-kommentar” 😉 men jag fick en massa bra tankar i knoppen efter att ha läst ovanstående – Tack!

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Ja, det låter verkligen som en generisk bot-kommentar. Men låt gå för det, med dig som avsändare. Tack själv!

 • tore

  Du har själv länkat till studier som visar att tarmfloran är inblandad i fetman, stämmer det så måste vi göra något åt tarmbakterierna annars så blir alla feta och diabetiker till slut.
  LCHF botar inte diabetes dom blir bara symtomlindrade.
  LCHF gör inte att alla går ner i vikt eller till normalt BMI.

  LCHF är inte någon bra diet för att få en bra tarmflora, din musstudie visar det.

  Det finns två alternativ antingen så låter vi bakterierna spridas så alla måste äta LCHF eller så stoppar vi dom dåliga bakterierna då behöver ingen äta LCHF.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Tore eller vad du vill kalla dig idag,

  Du förenklar som vanligt. En viktig sak i studien är ju att det är den normala tarmfloran som tycks ha lättare att sprida sig, så om vi skulle ha en ”epidemi” så skulle det vara en normalviktsepidemi. Men det finns ju vissa typer av antibiotika som är kopplade till snabb viktuppgång, och där de sannolikt rubbar floran på ett olämpligt sätt. Och som sagt har man inte testat en kost med mycket fett och fibrer.

 • tore

  Jag förenklar inte 5% eller 95% inom dom gränserna kan jag köpa att tarmfloran är orsaken.
  Du tar upp antibiotika och det har inte med kosten i sig att göra, men det har med tarmfloran att göra.
  Du äter faktiskt antibiotiska ämnen hela tiden, konserveringsmedel E 300 eller E250 med mera man kan fråga sig om det förstör tarmfloran men det har ingen kollat för det har ingen tänkt på.

  E250 äter dom flesta lek med tanken att det konserveringsmedlet tar bort dom nyttiga bakterierna.

  Det är inte socker och kolhydrater som sabbar tarmfloran det är mer komplicerat för en del folkslag har ätit honung och ätit upp till 80E kolhydrater och varit friska, är det skitmaten eller är det nya bakterier som har spridit sig eller har vi bara förstört balansen med antibiotiska substanser?

  Det jag vänder mig mot är den förenklade föreställningen att kosten är orsaken till alt.

  Jag tror inte att vi som art klarar livet på jorden, det är alldeles för komplicerat för varelser som är så dumma som vi är.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Mellan 5 och 95%, där är jag med dig.

  Och dumheten är nog inte problemet för överlevnad – krokodilerna är ju riktiga överlevare utan att vara superbrighta.

 • Tore

  ”Mellan 5 och 95%, där är jag med dig.”
  Då är alt LCHF förespråkarna säger fullständigt felaktigt, för dom säger att tarmfloran INTE påverkar.
  Om det bara är 5% så lämnar dom den procenten att dö, därför är rörelsen farlig och dom visar upp mänsklighetens sämsta sida.

  Var finns dom vetenskapliga beläggen att socker eller kolhydrater direkt skadar oss så att hälsan försämras?
  Jag säger inte att det är så här men det kan vara så att dåliga kolhydrater och socker endast påverkar oss genom att tarmfloran försämras på känsliga personer.
  Det finns inga studier som kan avgöra frågan för koststudier kollar inte om det är kosten eller den förändrade tarmfloran som påverkade hälsan.

  Människan är så korkad att en krokodil framstår som begåvad.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *