Bokrecension, serie om ”Kaos i kvinnohjärnan” 2


Nu har jag till slut läst Mia Lundins bok ”Kaos i kvinnohjärnan”. Efter att ha varit på Mia Lundins föreläsning hade jag ingen lust att läsa boken. Jag förväntade mig att läsningen skulle vara slöseri med min tid, och jag blev tråkigt nog inte positivt överraskad. Men det var några kommentatorer som ville ha lite mer klarlägganden om vad som stämmer av det Mia Lundin hävdar, och vad som är trams. Jag ska ge mig på en liten serie och gå igenom en hel del av det som står i boken och försöka reda ut det lite mer.

För den som vill ha ett kort besked, kan jag säga att det tycks vara kaos i åtminstone en kvinnas hjärna, Mia Lundins. Köp för allt i världen inte boken. Om du vill ha bra information om övergångsåldern, och för- och nackdelar med hormonersättning (östrogen)  så finns det exempelvis hos SBU.

Det som stämmer i Mias bok är i princip detta:

 • Hormonersättning är effektivt för lindring av klimakteriebesvär.
 • Progesteronkräm är verksamt mot svettningar och vallningar.
 • Östrogen är också effektivt mot depression hos kvinnor i många fall.
 • Bioidentiska preparat tycks kunna ha lite mindre biverkningar, men det är inte någon enorm skillnad.
 • Boken innehåller också en del beskrivningar av hormoner och signalsubstanser, som så vitt jag kan bedöma stämmer någorlunda med verkligheten.
 • Jag är också överens med Mia Lundin om att det finns mycket problem i sjukvården.
 • Man tycks vara alltför ivrig att operera bort kvinnors livmödrar. Hysterektomi före 50 års ålder är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och demens. Det är inte säkert att detta beror på operationen, utan det kan vara faktorer som är kopplade till både ökad risk för hysterektomi och till hjärt- och kärlsjukdom och demens. Men innan man vet säkert bör man vara försiktig med operativa ingrepp som inte är absolut nödvändiga.
 • Man skriver också ofta ut antidepressiva. Om depressionen är kopplad till hormonförändringar kan östrogen kanske vara ett bättre alternativ i många fall.

En del av Mia Lundins kostråd, förslag på tillskott och metoder för stresshantering kan också vara vettiga, men mycket av tillskotten och stresshanteringsmetoderna är sannolikt bortkastade pengar.

Det mesta av det övriga i boken är trams, och jag ska gå igenom en del av påståendena i några inlägg framöver. Jag hinner kanske inte gå igenom allt innan 1-årsjubileet för föreläsningsposten, vi får se. Jag planerar följande inlägg:

 • Mias utmålande av bioidentiska hormoner som undermedel, och vad vi vet om deras verkan
 • Klimakteriet – något som utvecklats för att det varit en fördel i evolutionen eller ett misstag av naturen som bör rättas till?
 • Olika aminosyror som kosttillskott – har de den verkan som Mia Lundin påstår?
 • Mias råd om övriga kosttillskott och mat
 • Salivprover för könshormoner – finns det evidens?

Vad gäller binjure- och sköldkörtelfunktion så skulle jag vilja gå in på det också. Jag har dock inte satt mig in i forskningen på ett tillräckligt sätt, men med tanke på hur mycket fel som står i de andra delarna i boken, så skulle jag söka min kunskap på annat håll. Det kommer sannolikt ett par inlägg om binjurar och sköldkörteln, men det kanske dröjer ännu ett år.


2 kommentater till “Bokrecension, serie om ”Kaos i kvinnohjärnan”

 • Ulrika Sneitz

  Hej igen Anna !

  Jag vill bara visa dig det inlägg jag nu lagt in på samtliga web-forum som på något sätt arbetar för att sprida goda råd när det gäller bioidentisk hormonbehandling (inklusive Mia Lundins forum) . Det är naturligtvis på sin plats att du får veta vad jag skrivit.

  ”Hej!

  Har ni läst nedanstående inlägg som misskrediterar Mia Lundin och hennes bok ”Kaos i kvinnohjärnan”. Jag har tidigare debatterat med skribenten ang. hennes åsikter, då hon första gången gick ut och kallade Mias råd för humbug. Nu råkade jag snubbla in på hennes sida och upptäckte att hon med ny energi försöker ge sig på Mia – igen – och det genom att bl a skriva ; jag citerar ett kort utdrag ur bloggen:

  ” För den som vill ha ett kort besked, kan jag säga att det tycks vara kaos i åtminstone en kvinnas hjärna, Mia Lundins. Köp för allt i världen inte boken. Om du vill ha bra information om övergångsåldern, och för- och nackdelar med hormonersättning (östrogen) så finns det exempelvis hos SBU.”

  Dessutom har skribenten numera i sin blogg valt att godkänna de inlägg som skrivs, vilket leder till att vi som vill kritisera och argumentera emot, riskerar att inte bli publicerade pga hennes rädsla för ev. påhopp. Själv hoppar hon på Mia Lundin på ett ganska trist sätt.

  Vad säger alla ni alla om detta ledsamma inlägg från en som uppenbarligen har vigt sitt liv åt att lusläsa randomiserade studier och dessutom hänga upp sig på det som INTE är Mias avsikt; att rekommendera människor att använda hormonersättning för att förhindra uppkomst av hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom vill hon uppenbarligen skada Mia Lundin!

  Själv anser jag att inlägget bör anmälas, då det faktiskt är ett kränkande påhopp ”Att publicera personuppgifter i syfte att skandalisera eller ”hänga ut” någon är tydliga exempel på publicering som normalt är kränkande enligt personuppgiftslagen” alternativ för ärekränkning enligt brottsbalken.

  Vad tycker ni andra ?

  Med vänlig hälsning Ulrika S”

  Det kan mycket väl vara så att du Anna klarar dig undan när det gäller PUL.. tack vare att du vill informera, utöva kritik och väcka debatt i frågor ”av betydelse för allmänheten”..men jag gissar faktiskt att du däremot kan bli fälld för ärekränkning enligt brottsbalken..då du faktiskt misskrediterar Mia Lundin personligen.

  För min egen del har jag svårt att inte dra på munnen jag ser en bild från filmen SOS-seglaren framför mig; den med mannen vars båtmotor vägrar starta och som till slut får bäras bort. Fortsätt du att stånga dig blodig och fokusera på det som slutligen inte är av vikt – köpta randomiserade studier.

  Under tiden fortsätter många kvinnor runt om dig (inklusive jag) att må förträffligt bra, tack vare Mia Lundins bok.

  med vänliga hälsn

  Ulrika Sneitz

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Hej Ulrika,

  Tack för att du skriver ditt namn och för en vettig dialog, trots att vi inte är överens. Ursäkta att svaret (och kommentarsgodkännandet) dröjt, jag har varit upptagen.

  Det är möjligt att formuleringen om kaos i hjärnan var onödigt drastisk.

  Jag förstår också att om man har blivit hjälpt av Mia Lundins bok. så präglar det ens syn på henne och boken. Man vill gärna att Mia Lundin ska vara hjälpande, god, objektiv och sanningsenlig. Det är svårt att se att hon gett råd som hjälpt med en del besvär, men som man inte vet om de är säkra långsiktigt. Man har svårt att se att hon tjänar pengar på att ge en skev blid av hormonersättningar som säkra och allmänt hälsobringande fast ingen verkligen vet hur det är med den saken.

  Som sagt tror jag absolut att det kan finnas skäl att använda hormonersättningar, men som med det mesta som har en framsida har det även en baksida. Man ska inte använda det mer eller längre än nödvändigt. Min stora kritik är ju att Mia Lundin inte hjälper kvinnor att värdera riskerna, hon hävdar bestämt att fördelarna är så enorma och riskerna näst intill obefintliga.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *