Risker med en strikt ketogen diet? 6


Finns det några risker med en riktigt strikt ketogen diet med ytterst lite kolhydrater och mycket begränsat med grönsaker? Man använder ju en sådan diet för att behandla epilepsi, och där har det studerats ganska noga. Hos barn har man sett relativt mycket olika biverkningar, allt ifrån mag- och tarmbesvär som förstoppning, diarré, magsmärtor och kräkningar till anorexi, dåliga blodfetter, njursten och järnbrist. Man konstaterar att biverkningarna är hanterbara jämfört med biverkningar från epilepsimedicinering.

ketogenicHos vuxna har man inte testat det så mycket, men i denna lilla studie på elva personer, varav nio kvinnor så fick alla olika magbesvär som förstoppning och uppblåsthet, och alla kvinnor fick oregelbunden eller utebliven mens. Blodfettvärdena blev också sämre. Men sju upplevde bättre koncentration och humör.

 

Det är klart att vid vissa tillstånd som epilepsi, okontrollerad diabetes eller svår fetma kan det många gånger vara värt att riskera dessa biverkningar. Men jag tycker att det är rätt så magstarkt att rekommendera det till den som vill ”ha en utmaning”.


6 kommentater till “Risker med en strikt ketogen diet?

 • Per Wikholm

  Det jag vänder mig mot är att det beskrivs som en ”rolig utmaning” och att man kommer ”i sitt livs bästa form igen” utan ett varningens ord om att en minoritet kommer att uppleva problem. Man behöver bara känna till fyra enkla råd varav det första börjar med att enbart äta maträtter med max 3 g kolhydrater och det sista avslutas med att man ska skita när man är nödig och sova när man är trött.

  Inte ett ord om att man bör hålla koll på t ex C-vitaminintaget, folat och kolin när kosten striktas till så pass. En pannbiff av industrikött, sekt i smör med lite bladsallad och gurka som dekoration ger inte alla näringsämnen. Att det härvidlag kan vara en kontraindikation mot att pröva kosten om man inte äter sådan som ägg, lever och C-vitaminrika grönsaker ur kålfamiljen. Det är som att rekommendera strikt veganism utan att nämna B12. Kosten som epileptikerna får vid våra universitetsjukhus är på milligrammet när näringsberäknad men vad som händer hemmavid när denna kost körs utan närmare kunskap vet vi inte. Men det är uppenbart att rapporter om håravfall är vanligare vid strikt LCHF eller VLC-forum och det är inte ett bra tecken.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Jag har inte tittat på själva gruppen. Folk gör så mycket dumt. Det som stör mig är att en läkare sprider informationen vidare och uppmuntrar det som en kul, antagligen fullständigt riskfri utmaning. Eenfeldt borde ta större ansvar.

 • fa

  Per w
  Har gått över till den goda sidan, När hans namn dyker upp så ska jag läsa det han skriver, ni andra kan göra lika dant och strunta i vad fanatikerna skriver.

  Dom flesta dagstidningar är bara intresserade av LCHF GI med mera för att locka läsare inte ett ord sakligt skriver dom om det fribe eller per sa.
  Journalistiken stavas numera pengar.
  AB är värst och har satt i system att bara sprida skit om kostfrågan, inkomster från viktklubb styr vad dom skriver.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Den goda sidan? Det beror kanske på om man är huvudsakligen utilitarist eller pliktetiker.

  Man kan inte sälja lösnummer på att hålla en konsekvent linje, man måste svänga fram och tillbaka. Allt är jättebra och superfarligt.

 • fa

  ”pliktetiker” är bara något den onda sidan har hittat på för att få fortsätta vara onda.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Jag tänker mig att jag är pliktetiker i högre grad, jag tycker att sanning exempelvis har ett värde i sig. Jag tycker illa om att ljuga även om det skulle ha positiva konsekvenser.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *