Homo erectus åt musslor och klottrade på skalen 7


En ny artikel i Nature har analyserat musselskal från Trinil på Java i Indonesien, och man beskriver ett par anmärkningsvärda fynd. En annan nyhet är att allt innehåll i Nature är öppet att läsa av alla, förutsatt att man installerar ReadCube, och följer en länk från någon som har rätt att dela materialet, i detta fall kan man klicka på länken till första referensen här. ReadCube i sin tur kräver Windows eller Mac. Man får inte ladda ner eller skriva ut artiklar, men detta är ett steg i rätt riktning av Nature. Åter till studien – man har analyserat musselskal från flodmusslor som förvarats på ett museum i Nederländerna sedan de hittades 1891. De har visat sig vara ungefär 500 000 år gamla.

Image credit: Steve Jurvetson https://www.flickr.com/people/jurvetson/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Image credit: Steve Jurvetson
https://www.flickr.com/people/jurvetson/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Homo erectus åt musslor

Av storleksfördelningen hos musselskalen drar man slutsatsen att de inte är rester från en levande koloni musslor, utan att de har samlats in av ett musselätande djur. Många har hål, oftast vid muskeln som sluter musslan. Man konstaterar att de inte liknar musslor som bearbetats av uttrar, råttor eller makaker, vilka är de möjliga konsumenterna på Java utöver homo erectus. Däremot liknar de musselskal från mänsklig konsumtion i Karibien. Man har hittat hajtänder i samma samling, och tror att sådana vassa objekt kan ha använts för att öppna musslorna. Av allt att döma har homo erectus på Java ätit musslor, vilket är en stor nyhet. De tidigaste spåren av musselkonsumtion man känt till innan har varit från anatomiskt moderna människor i Sydafrika för ca 150 000 år sedan, och från Neandertalare i Spanien vid ungefär samma tid. En del har argumenterat för att ökad konsumtion av fisk och skaldjur med deras omega-3-fettsyror bidrog till den ökade hjärntillväxten och det som gör anatomiskt moderna människor speciella.

Homo erectus klottrade

Inte nog med att man funnit bevis för att homo erectus ätit musslor. På ett av musselskalen har man funnit en inristning av ett slags sicksackmönster. Forskarna konstaterar att det tycks medvetet inristat, och att det på ett färskt musselskal skulle ge ett vitt mönster på en brun bakgrund. Man tror att en person ristat in det med ett vasst verktyg som en hajtand exempelvis. Det här är en riktigt sensationell upptäckt, alla liknande fynd man har sedan innan är från anatomiskt moderna människor eller neandertalare – och detta är hundratustentals år tidigare!

Sammanfattning

Det här är väldigt roligt – dels eftersom det finns väldigt mycket intressant forskning som väntar på att göras. Att gå igenom samlingar på museer och andra platser kan ge oerhört mycket information – dessa musselskal har legat och väntat i över 100 år. En annan intressant sak är att en del framhållit fisk och skaldjur i kosten och deras omega-3-fetter som något som hänger samman med anatomiskt moderna människors speciella hjärnor. Man kan se det som att detta fynd motsäger det – nu har vi inte bara bevis för att neandertalare åt musslor, utan även homo erectus. Å andra sidan kan man se det som att just denna grupp homo erectus åt musslor, och här har vi också ett första bevis för “skapande”. Så den som vill se ett samband kan göra det också.

 


7 kommentater till “Homo erectus åt musslor och klottrade på skalen

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Jag skulle aldrig läsa Jack Kruse för att lära mig någonting alls. Så uppenbart trams hafsigt dolt under komplicerade fysiktermer.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Apropå Kruse, han har alltså varit med och skrivit denna rappakalja:

  VARNING, DU SLÖSAR BORT DIN TID MED ATT FÖLJA DENNA LÄNK
  http://www.paleoosteo.com/when-everyone-is-an-expert/

  Där står bland annat:
  ”Protons stiffen your response to environmental pressures. This leads to a less compliant design in our proteins’ conformations. We become less adaptable to our environment which leads to cellular chaos.”
  ”Humans are designed to eat an electron dense diet, and this is evidenced by a shortened gut and an expanded brain that steepens their energy needs while restricting their sleep needs to 7.5- 8.5 hours. ”
  Och jag önskar alla lycka till med att äta mer elektroner än protoner. 🙂
  Resten av texten handlar om hur ingen förstår verkligheten och forskning, inte forskare och inte bloggare, bara Kruse och hans polare. Joråmensåatt.

 • Mia

  Kan du inte skriva ett langre inlagg om detta, om vad det ar for fel pa Jack Kruises teorier. Jag ar sjalv valdigt imponerad av honom just nu och vill garna veta hur bada sidor tanker.

  Vet ej vad protoner ar. Kan du forklara?

 • Mia

  Hej igen,
  Jag har nu last igenom texten du lankade till och tycker att det som togs upp var valdigt vettigt, aven om det skrevs pa ett ganska arrogant vis.
  Jag skulle verkligen uppskatta om du i mer detalj forklarade vad du tycker ar fel med Jack Kruises rekommendationer (att leva och ata ”med” arstiderna och dynsrytmen dag/natt/ljus/morker, att i kalla klimat ata en ketogen diet med mycket skaldjur/fisk, att forsoka utsatta sig for sa lite stralning fran mobiler och wifi som mojligt, att praktisera kallterapi som motvikt mot stralning, dalig diet etc…); samt ge exempel pa ”battre” rekommendationer.
  Jag tycker att dina texter ar oerhort intressanta, men ibland kanns det som om du avvisar precis allt som inte har genomgatt artionden av mainstreamforskning. Som du sjalv vet ar det ju sa att vissa ideer ej ges forskningfinansiering till att borja med (bl.a. pga lakemedelsindustrins stora roll som fiinansiar etc..), och darmed ej kan forskas pa inom etablissemangets ramar. Darfor tycker jag att man bor vara lite mer oppen infor nya, obeprovade hypoteser an du ar; samt infor privata N=1 experiment. Sjalvklart har N=1 experimenten sina brister, men ibland ar det den enda ”forskning” som kan goras pa nya ideer som ej far forskingsfinansiering inom de etablerade ramarna.
  Kom ocksa ihag att for att na ”bevis” inom forsking kravs att ”stimuluset” ska fungera i ca 99 fall av 100 (p-level 0,001), och man kan aldrig ”kontrollera” for allt annat i narmiljon, sa att nagot ej ”bevisats” inom forskingen som den ser ut idag behover ej betyda att det ej ar nagot som fungerar for valdigt manga, under ”ratt” betingelser…

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Hej igen Mia,

  Jag ska skriva ett litet inlägg om varför jag uppfattar Kruse som mytoman, och vad man kan ha för strategier för att slippa gå på sådana riktiga bluffare. Däremot tänker jag inte gå in på hans rekommendationer – jag har ingen aning om vad han rekommenderar och kunde inte bry mig mindre.

  Jag ska längre fram skriva ett inlägg om varför jag är negativ till N=1 och biohacking.

  Du har helt missförstått P-värdet:
  http://www.ursprungsliv.nu/2014/05/p-varden-och-statistisk-signifikans/

  Du får googla atom och proton, eller leta upp en högstadiebok i kemi.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *