Gallsyreliknande preparat för viktnedgång? 2


I förra veckan publicerades en studie som visar lovande effekt av en substans på viktutveckling hos möss. Här skriver The guardian om studien, och genom deras länk kan man läsa hela studien hos Nature.

Det handlar om substansen fexaramin, som binder till Farnesoid X-receptorerna i tarmen liksom gallsyror gör. Jag har skrivit om FXR tidigare, och den är viktig bland annat för reglering av kolesterol, triglycerider och blodsocker.

Mössen som fick feraxamin gick inte upp lika mycket i vikt som kontrollmössen, trots att de åt minst lika mycket. Det förklaras främst av ökad energiåtgång, deras kroppstemperatur höjdes med 1,5 °C. Det är ganska mycket, och det är möjligt att vi får se biverkningar här om kroppstemperaturen höjs för mycket. Det är också möjligt att människor inte har samma möjligheter som möss att omvandla vit fettväv till brun och därigenom göra av med energin.

 


2 kommentater till “Gallsyreliknande preparat för viktnedgång?

  • Subcalva

    Har du några funderingar kring vår kroppstemperatur? Jag har träffat flera personer som haft problem med vikten och som säger att de aldrig får feber när de är sjuka.

  • annafriebe Inläggsförfattare

    Subcalva, visst har jag funderingar, men jag är inte säker på att jag har så mycket klokt att tillföra. Regleringen av kroppstemeperatur påverkas av ganska många faktorer, så det är svårt att säga något generellt.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *