Kostdoktorn och insulin 41


Diskussionen kring insulin fortsätter. Nu har kostdoktorn själv replikerat.

Jag har skrivit angående insulin och övervikt:

Om det hade funnits ett statisktiskt samband mellan höga insulinnivåer och påföljande viktuppgång så hade man inte säkert kunna säga att det var ett orsakssamband. Men när det inte finns ett statisktiskt samband blir det rent löjeväckande att försöka resonera kring att det ändå finns kausalitet.

Kostdoktorn svarar:

Inte alls. Högt insulin korrelerar mycket starkt till ÖVERVIKT.

Det som korrelerar till ökad vikt är ett med tiden ökat insulin. Uttryckt på annat vis: Viktnivå korrelerar med insulinnivå. Förändring i vikt korrelerar med förändring i insulin.

Inte konstigt alls utan precis som det måste vara. Om högt insulin i sig hade korrelerat till ständigt ökad vikt skulle feta personer med högt insulin blåsa upp som ballonger (allt snabbare eftersom den ökade vikten ökar insulinresistens och insulin) tills det vägde 10000000 kilo eller exploderade – det är ju förstås inte rimligt att förvänta sig.

Det här är fantastiskt och smått komiskt. Jag har inbillat mig att vi har haft två läger här:

 • Den överväldigande majoriteten som tror att övervikten kommer först och ökar (inflammation och därmed) insulinet
 • De som tror att det höjda insulinet kommer först och orsakar övervikten

Den första förklaringsmodellen är såklart tillräcklig i sig själv för att förklara korrelationen mellan övervikt och högt insulin. Det är den andra också, men som jag och många fler har tydliggjort så finns det mycket annat som talar mot den.

Att tro på båda förklaringsmodellerna blir som kostdoktorn skriver väldigt märkligt även om konsekvenserna inte nödvändigtvis behöver bli så dramatiska som han för fram. Har man inte några fakta så kan man ändå dra till med en komisk bild. Men ändå så är det tydligen så att kostdoktorn i januari 2015 väljer att (låtsas?) tro på båda förklaringsmodellerna! Inte mindre än två gånger så förklarar kostdoktorn att han är övertygad om att övervikt med tiden höjer insulinet. Jag citerar igen:

Det som korrelerar till ökad vikt är ett med tiden ökat insulin.
den ökade vikten ökar insulinresistens och insulin

Ändå så tror han att högt insulin är det som höjer vikten till en början, och att något sedan gör att insulinet har mindre effekt när man väl är mer överviktig. Och kostdoktorns förhoppning är kanske att genom att även erkänna att övervikt leder till höjt insulin öka förvirringen och göra det svårare att förstå hur det verkligen hänger ihop.

I den största studien som jag refererade tidigare har man kompenserat för initial kroppsvikt. Denna kompensation gjorde att högt insulin blev mer kopplat till lägre viktuppgång. Det vill säga att personer med lägre vikt tycktes ha större “skyddande effekt” av högt fasteinsulin, alltså tvärtom mot vad kostdoktorn tror. Jag själv tror kanske att de som har högt fasteinsulin med lägre vikt oftare har inflammation och insulinresistens av andra orsaker än de rent kost- och överätningsrelaterade.

En ny studie

För ett par veckor sedan kom en artikel som ger lite klarhet i hur det ligger till, och som också delvis förklarar hur dessa missuppfattningar kring insulin har kunnat uppstå. Den ger också litet stöd för en “metabol fördel” av lågkolhydratkost, det vill säga att lågkolhydratkost kan leda till större energiutgifter.

I studien har man mätt kroppssammansättning, metabola och glykemiska data, samt 24-timmars energiförbrukning i en metabolisk kammare alternativt energiförbrukningen i vila hos en grupp icke-diabetiker ur amerikas ursprunsbefolkning. I en uppföljning efter i snitt fyra år har man upprepat mätningarna, och sedan har man analyserat olika samband. Man har även injicerat insulin och mätt effekterna av detta på energiförbrukningen.

Man ser här ett samband mellan högt fasteblodsocker vid start av studien och mindre viktuppgång under studien. Man ser även att ökning i fasteblodsocker under studien är kopplat till högre energiförbrukning vid uppföljningen jämfört med starten. Författarna tror att detta beror på att förhöjt fasteblodsocker är kopplat till ökad glukoneogenes (nytillverkning av glukos) som är en energikrävande process. Man konstaterar också att hos personer med försämrad glukoshantering ger insulininjektion minskad energiförbrukning, och man tror att det beror på minskad glukneogenes i levern. Hos personer med normal glukoshantering däremot så ökar insulininjektion energiförbrukningen, genom att det stimulerar till mer glukosförbränning.
insulinmetabolicrate
Det här kan alltså förklara varför många upplever att de måste dra ner mer på kalorierna än de borde behöva enligt normala beräkningar. Om man har en hög glukoneogenes så går det åt energi till det. Om man äter mindre och minskar i vikt så minskar glukoneogenesen. Därmed har man ett ännu lägre energibehov, beroende både på minskad vikt och minskad glukoneogenes. Om man däremot äter LCHF så fortgår glukoneogenesen, så det är fullt möjligt enligt denna studie att det inte bara handlar om en ökad mängd protein som ger högre energiförbrukning vid lågkolhydratkost, utan också att det låga kolhydratintaget i sig gör att man kan äta lite mer kalorier.

Studien tydliggör också att problemet inte är ett initialt högt insulin som förhindrar förbränning. Nu är det skillnad mellan effekter av insulin som bukspottskörteln producerar och insulin som man injicerar, men insulin verkar alltså om något höja energiförbrukningen hos den som har en fungerande glukosmetabolism.

 


41 kommentater till “Kostdoktorn och insulin

 • kalle

  ”Den överväldigande majoriteten som tror att övervikten kommer först och ökar (inflammation och därmed) insulinet
  De som tror att det höjda insulinet kommer först och orsakar övervikten”

  Inflammationen kommer först, leptinkänsligheten måste försämras för att vi ska bli feta.
  Inflammation orsakar en försämrad känslighet för leptin och insulin, då får vi högt insulin och fetma.

  Doc sprider medvetet irrläror hans inkomster på LCHF betyder mer än sanningen, hur kan folk tro på hans sagor?
  Hans moral är usel då han blev fälld för skattefusk.
  AF bra att du för en seriös debatt någon gång så faller insulinteorin sönder totalt.

  Detta är den troligaste förklaringen.
  Skräpmaten förstör tarmfloran och dåliga tarmbakterier orsakar leptinresistens och insulinresistens.
  Food reward och fler saker finns men jag tvivlar på att det är viktiga faktorer.

  En mycket kunnig person skriver saker om tarmfloran med mera.
  http://coolinginflammation.blogspot.se/

  Leptinet förhindrar överätning
  Why Are Thin People Not Fat Full BBC Documentary
  https://www.youtube.com/watch?v=dAQr77QMJiw

  Leptin en bra föreläsning.
  Why Do We Overeat? A Neurobiological Perspective
  https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8#t=11

  Smala kan inte överäta även om dom äter kolhydrater, jag äter inte skräpmat men kolhydrater och kan inte överäta personlig anekdot, min vikt är totalt reglerad av leptinet.
  Jag kan äta mycket frukt med fruktos i utan att gå upp i vikt, men läsk skulle nog inte fungera, mer ketogen diet påverkar inte min vikt als.

 • Walter Levy

  Tack för att Du orkar ta debatten! Jag har också ätit LCHF men till skillnad från Dig mådde jag utmärkt på det. Sedan förstod jag att det inte fanns något stöd för insulinhypotesen, och sedan dess är jag väldigt liberal med kolhydrater från potatis, ris och frukt. Jag äter alltså fortsatt bra mat och håller skräpmaten till ett minimum. Högre mängd fett hänger kvar. Jag mår fortsatt minst lika bra. Så numera bryr jag mig inte om makronutrientfördelningen men jag bryr mig fortsatt om kvaliteten på maten.
  Att hålla nere kolhydrraterna är en förenklad heuristik som ger bättre hälsa för många. Men det är knappast nödvändigt.
  Att äta ”ursprungskost” är också en förenklad heuristik som ger bättre hälsa för många.
  Det finns helt enkelt många olika kostmönster som leder till god hälsa. Och vi är låångt ifrån att förstå den vetenskapliga bakgrunden. Det är med andra ord inte så svårt att äta god kost, men det är svårt att vetenskapligt bevisa varför den är nyttig.
  Fortsätt skriva – jag njuter av att läsa Dina inlägg, både här samt på forum.

 • kalle

  Folk har blivit friskare på alla möjliga dieter, från LCHF till Ornish Dieten, ingen diet innehåller skräpmat.
  Naturfolk är friska oavsett vad dom äter, inga äter skräpmat
  Folk blir sjuka av modern kost oavsett vad den består av, skitmat finns i all industrimat.

  Skitmaten är den enda rimliga förklaringen.
  Skitmaten förstör tarmfloran och sen gör dom dåliga bakterierna oss sjuka i diverse åkommor.

  Detta har vetenskapligt stöd i modern forskning.
  insulinteorin är bara ren fantasiprodukt som saknar vetenskapligt stöd, inte en vetenskaplig studie stöder fantasin.

  LCHF fungerar bara för att bakterier dör av svält när dom inte får sin favoritföda rafinerad glukos.

  5-2 dieten fungerar antagligen för att man periodvis svälter ut dåliga bakterier.
  http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(14)00498-7

  Walter någon stans borde dom kloka samla sig för att bekämpa den idiotiska tron på insulin men inte bekämpa LCHF dieten för en del mår bättre på dieten.

  Alla dieter som gör folk friskare undviker skitmat, Livsmedelsverkets mat gör folk sjuka för den innehåller skitmat, men utan skitmaten så skulle folk bli friska på den energifördelningen.

 • kalle

  LPS Lipopolysackarider orsakar inflammation, bakteriers cellskal.
  Livsmedelsverket vet en del men är tysta, det är deras skitmat som har gjort oss sjuka
  det forskas på LPS.
  Dom kommer aldrig att erkänna att dom gjorde folket sjuka dom kommer att säga att dom hittade orsaken och framstå som duktiga.
  http://nordisknutrition.se/wp-content/uploads/2014/01/0901_s11-13_Mjolksyrabakterier_inflammation_och_metabolt_syndrom-Molin_G_Ahrne_S.pdf

  Googla på LPS och bakterier så ser ni själva att det orsakar inflammation som leder till det metabola syndromet.

 • kalle

  Subcalva
  Äpple är riktig mat, äppeldricka är skitmat, sen kan de finnas tillsats som socker eller konserveringsmedel.
  potatis är riktig mat men potatismos kan ha tillsatser som är dåliga som industrifett (margarin) konsistensgivare, konserveringsmedel.

  Kött där tillåter livsmedelsverket skitfoder och exempelvis omegafetterna får en dålig sammansättning.
  fisk odlas, listan är lång.
  GMO där man tillsätter gener som tillverkar gift Bt-toxin..
  Konserveringsmedlen kan vara skadliga för tarmfloran det har dom aldrig undersökt.
  Dom tillåter smakförstärkare så vi äter för mycket glutamat.
  slamspridning på åkrarna.
  Kemikalier i förpackningar som bisfernol a.
  Kakor och glass säger dom att vi kan äta 10 % E av där glassen bara är skit, inga riktiga ingredienser bara skit.
  Dom tillåter skitmat, dom påstår att dagens industimat är bra mat bara för att gynna industrin.
  I debatter så visar dom upp riktig mat för att förvilla folk sen så vill dom i smyg få oss att äta industimat.
  titta på det som dietister rekommenderar till gamla, skolor, med mera det är skitprodukter.
  Förgiftning av vårt dricksvatten med fluor dom påstår att giftet ska finnas i vattnet dårskap.
  Sterilisering av mat så vi inte får i oss bra bakterier, dom säger att det räcker med fil när man har tagit penicillin ren dumhet.
  Dom skiter totalt i hur maten påverkar tarmfloran, skräpmaten förstör tarmfloran.
  Dagens livsmedels hantering sprider skadliga bakterier hållbarheten blir för lång, jägare äter fisken samma dag.
  besprutning av maten på åkern.
  SLV är statens livsfarliga verk.

  Riktig mat är riktiga råvaror.
  Äpple, fisk, kött, naturligt fett från djur och fiskar, grönsaker.
  Vad som är farligt i industrimaten är inte känt, alt är nog inte farligt.
  Vi vet bara att dom som äter det som kommer från affärer blir sjuka.
  När folk själva odlar eller jagar så är dom friska.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  qws,

  Jo, högt insulin, högre inflammationsmarkörer och annorlunda tarmflora var kopplat till mindre viktnedgång och mer uppgång efteråt. Sedan har de vad jag kan se inte kontrollerat på något objektivt vis hur väl personerna följde rekommendationerna. Det kan handla om att personerna i det ”klustret” helt enkelt inte följde rekommendationerna lika noga som de andra. (Och hade sämre matvanor överlag vilket lett till problemen från början.) Det är himla knepigt att reda ut orsak och verkan när man gör en intervention och sedan delar in personerna i grupper efter utfall.

  Men det låter inte orimligt att inflammation (och högt insulin) och mer ofördelaktig tarmflora ger sämre mättnad och leptinresistens och att det därmed blir svårare att gå ner och lättare att gå upp igen.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  kalle och allt vad du heter – som du märker raderar jag många av dina kommentarer. Det är samma om och om igen, vi har hört det. Jag orkar inte bemöta delarna som är fel gång på gång.

 • pelle

  Maria det inflammation som orsakar insulinresistens.
  Den troliga förklaringen är bakterietoxin LPS, då uppstår insulinresistens och antagligen leptinresistens, det skulle förklara det förhöjda insulinet och den ökade aptiten vilket ger fetma.

  INGEN kan få sjukligt högt insulin av kolhydrater det är totalt omöjlig, man måste vara diabetiker alltså insulinresistent för att få sjukligt högt insulin.

  Ingen frisk person får sjukligt högt insulin, bara insulinresistenta kan få sjukligt högt insulin.

  Friska personer dör omedelbart om dom får samma insulinmängd i blodet som en diabetiker har.

  Insulin gör oss inte feta, insulin tar bara bort överskott av glukos i blodet.

  På friska flyttar lite insulin direkt in glukosen i fettcellen, inlagringen fungerar och dom är smala.
  På diabetiker så kan inte lite insulin flytta in glukos i fettcellen då stiger insulinet till sjukliga nivåer för att få in glukosen i fettcellen.

  På diabetiker så fungerar inte längre insulin glukosen lagras inte in.

  Hur kan folk tro på doc?

  Inte en vetenskaplig studie stöder hans insulinhypotes.

  Doc är plattjordsförespråkare, han pratar bara om insulin för att han får in pengar på sin blogg, han vet att insulin inte är förklaringen.

  Är det bakterietoxin LPS som är orsaken så fungerar LCHF för att bakterierna inte får sin mat.
  Det Walter Levy skrev fungerar även riktig mat fungerar för dom dåliga bakterierna gynnas inte.

  Insulinhypotesen är en plattjordsteori.
  Hur folk kan tro på insulinhypotesen när inget stämmer med fakta ?
  Beror det bara på att det låter så bra, kolhydrater öka insulinet och då blir vi feta?
  När det låter så bra så upphör alt kritiskt tänkande, det har blivit en sanning.

  PÅ DIABETIKER SÅ FUNGERAR INTE INSULINET GLUKOSEN ÄR KVAR I BLODET.
  INLAGRINGEN FUNGERAR INTE.

 • pelle

  qws
  ”En studie där viktuppgång efter kalorirestriktion korrelerade positivt med insulinresistens före kalorirestriktionen. ”
  Om Dåliga tarmbakterier orsakar insulinresistensen så får du det sambandet.
  Dom dåliga tarmbakterierna orsakar antagligen leptinresistensen vilket är orsaken till överätningen.

 • Maria

  Pelle, var har du fått dina teorier ifrån? Kan du styrka dom med studier?

  Man kan bli insulinresistent både av kosten och av för lite motion.

  Min fråga var egentligen om högt fasteinsulin = insulinresistens och om man kan ha insulinresistens utan att ha högt fasteinsulin.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Hej Maria,

  Förlåt att jag missat att svara. Om man har högt fasteinsulin så betecknas man som insulinresistent. Jag vet inte säkert, det kanske kan finnas något fall där man är insulinresistent men har normalt fasteinsulin.

 • pelle

  Maria
  Googla på tarmflora gut flora LPS insulin resistens diabetes så hittar du hundratals med studier.
  Doc skriver aldrig om vetenskapliga studier för inga studier stöder insulin.
  Han skriver bara påhittade saker om insulin för att göra pengar på sin blogg.
  Han är totalt inkompetent han kan inget om tarmfloran LPS han saknar relevant kunskap.
  Han har inte fått någon relevant utbildning, den mesta kunskapen kom efter att han blev läkare.

  ”Man kan bli insulinresistent både av kosten och av för lite motion. ”
  Det finns inget vetenskapligt stöd för det, påhittat av dietister livsmedelsverk och folk som inget kan.
  Det enda som är bevisat är att LPS orsakar insulin resistens, kosten kan inte orsaka insulinresistens, ren plattjordsteori.

  Alla pratar om kost men ingen läser det forskarna har hittat.

 • pelle

  Kosten gör oss sjuka skriker alla och bakterier kan inte göra oss sjuka.
  Det troliga är att kosten inte kan göra oss sjuka det är bara dom dåliga magbakterierna som kan göra oss sjuka.

 • pelle

  AF
  varför slutade du att skriva?
  även om vi inte har samma åsikt om alt så var du en tillgån för en seriös debatt i bloggosfären.

 • Maria

  Pelle, jag tror att olämpligt matintag och brist på motion är huvudorsaken till insulinresistens.

  Vad tror du Anna? Vad anser du vara orsaken till insulinresistens?

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Maria,

  Jag tror att insulinresistensen beror på inflammation. Det i sin tur kan ha många orsaker, felätning, överätning och övervikt är några.

  Pelle,

  Jag har inte slutat, det blir bara mycket mer sällan nu!

 • pelle

  Maria ”jag tror att ”
  Jag tror inte jag läser vad forskarna säger, det är känt sen länge att inflammation skapar insulinresistens.
  En vanlig influensa eller en svår infektion skapar insulinresistens.
  Varför tror alla en massa saker?
  Varför är det så svårt att läsa vad forskarna faktiskt säger.
  Tarmfloran kan frisätta LPS och då får vi en inflammation.
  Det är bevisat.
  Livsmedelsverkets enkätstudier är värdelösa det är inte riktig vetenskap.
  Sådana studier kan inte hitta det som orsakar diabetes.

  Det kan även finnas kemikalier som orsakar insulinresistens.

  Har du googlat ?
  Sök bara på dom senaste 3 åren.

  Du kan inte hitta en enda vetenskaplig studie som stöder docs flum om insulin.
  Du hittar mängder av studier om exempelvis LPS och insulinresistens.

  ” brist på motion är huvudorsaken till insulinresistens”
  Det är många folkslag som inte rör sig mycket och är friska, jag har aldrig sett någon på kitava ta på sig träningsskor dom rör sig mindre än våra byggarbetare.

 • Maria

  Pelle
  Skräpmat med snabba kolhydrater och mycket fett gör oss sjuka och feta. Den maten påverkar också bakteriefloran i tarmen.

  Junk food kills bacteria that protect against obesity, heart disease and cancer, study finds
  Strong link between good bacteria, diet and overall health discovered after researchers lived on McDonald’s meals for 10 days straight
  http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11595559/Junk-food-kills-bacteria-that-protect-against-obesity-heart-disease-and-cancer-study-finds.html

 • pelle

  Maria
  ”Skräpmat med snabba kolhydrater och mycket fett gör oss sjuka och feta. Den maten påverkar också bakteriefloran i tarmen ”

  Skräpmaten påverkar tarmfloran och det är tarmfloran som orsakar diabetes INTE MATEN I SIG.
  Den som inte får en dålig tarmflora av skräpmat blir inte sjuk av skräpmat.

  Sen kan det vara så att dåliga tarmbakterier sprider sig i samhället och då är det inte kostens fel.

  Penicillin har skapat bakterier som inte fanns förut och det är inte skräpmatens fel.

  LCHF är inte en bra diet för tarmfloran, dom skadliga tarmbakterierna minskar bara och då blir folk friskare men inte helt friska.
  Diabetiker blir inte av med insulinresistensen dom dåliga bakterierna är kvar.

  Sen är det inte säkert att kosten kan göra att vi får en bra tarmflora, vissa bakterier kan vara för svåra att få bort med kosten, vi har skapat superbakterier som inte fans förut, att kosten skulle få bort dom är ett rent önsketänkande.

  Bra att du googlade och länkar till seriösa artiklar.

  Jag säger att vi inte får förenkla alt och säga att kosten orsakar sjukdomar när det är en dålig tarmflora som gör oss sjuka, vi måste vara noga med hur vi blir sjuka av skräpmaten.

 • pelle

  Hypotetiskt det kan vara nya tarmbakterier som sprids i samhället som är en av orsakerna till diabetes.
  Det kan vara så att bakterierna inte går att få bort med kosten.

  Ingen diabetiker verkar bli av med insulinresistensen med LCHF.

  Om vi förenklar alt till skräpmat så kommer alla till slut att bli smittade och alla får diabetes.
  Det är farligt att lyssna på doc.

  Är det nya eller gamla bakterier som orsakar vår dåliga hälsa?
  Jag tror inte att forskarna vet det än.

  Är det nya bakterier som sprids så är det mycket allvarligt, att bara prata om skräpmat gör att bakterierna fritt sprids vidare.
  Skräpmat gör det bara lättare för dom att spridas men dom sprids även om man äter bra mat.

  Tänk om det är konserveringsmedel i LCHF mat som förstör dom goda tarmbakterierna E 250 finns i kött.
  Bakterier dör av konserveringsmedlet i förpackningen, att det skulle sluta döda bakterier när vi stoppar in det i munnen är inte troligt.

 • pelle

  Forskare får inte prata om det dom tror är orsaken dom måste göra studier som bekräftar det dom tror på.
  Jag har ingen blogg eller dietbok som jag gör pengar på jag ser bara hur sjuka lider.
  Jag råkar bara vara intresserad och vill bara att folk ska få bättre vård.
  Läkare har misstänkt infektioner sen urminnes tider, på den tiden fanns inte PCR så man kunde inte hitta bakterierna som ger en kronisk infektion.

  http://www.2000taletsvetenskap.nu/gammalt/uppladdning/tandrota/tandrota.htm
  Han pratar om bakterietoxin men det är nog mer våra egna cytokiner som orsakar symtomen.
  Cytokiner var inte kända på den tiden.

  Jag sen mycket rädd för det Annika och doc har skapat, kolhydrater är orsaken till alt ont och bakterier är ofarliga.
  Vi kan alla dö tack vare deras idioti.
  Vi håller på att förlora kampen mot bakterierna.
  Om diabetes och fetma orsakas av tarmfloran så har vi redan förlorat folkhälsan.

  ”Kan man ha inflammation utan att crp är förhöjt? ”
  Ja, många har kronisk inflammation i tandköttet och läkaren säger att crp var bra.
  Om samma bakterie finns i kranskärlen så syns det inte i crp.
  Cytokiner, läkarna tittar inte ens på en del av dom.

  (Delade upp alt för att få in det)

 • Maria

  Pelle, om nu inflammation inte alltid kan konstateras genom ett förhöjt crp, vad anser du är det bästa man kan mäta för att se om en person har inflammation?

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Maria, i den andra studien jag länkade till har man tittat på:

  According to most definitions, metabolically healthy obese and nonobese individuals presented with lower concentrations of complement component 3, C-reactive protein, TNF-α, IL-6, and plasminogen activator inhibitor-1; higher adiponectin levels; and reduced white blood cell count compared to their metabolically unhealthy counterparts.

  Av dessa såg man inte samband med metabol hälsa för CRP eller TNF-α. För de övriga måtten på inflammation såg man ett samband.

 • pelle

  Fribe sakligt och bra.
  Maria
  Läkare kan inte hitta dolda infektioner i prover det går inte dom kan inte.
  Borrelia kan dom inte se i prover dom kan bara se om vi har antikroppar mot bakterien men inte om vi har en infektion eller om vi har haft en infektion.
  Folk kan gå i åratal med borrelia och komma till mängder av läkare utan att få en diagnos.
  En person jag pratade med hade varit på mängder av utredningar och INGET fel hittades, sen kom dom på att dom inte tagit prov på antikroppar mot borrelia och personen blev sen frisk med penicillin.
  Mot en del andra spiroketer tar man inte ens prover på i Sverige, med andra ord så skiter dom i om någon har en sån infektion, så fungerar svensk sjukvård.
  Forskare kan analysera mer än vad sjukvården kan.
  Ett blodprov kan inte tala om var i kroppen en bakterie finns, tandköttet eller i kranskärlen.

  Läkare vill inte erkänna att dom inte kan hitta infektioner dom ljuger för att slippa erkänna hur värdelös sjukvården i praktiken är.
  Dom målar upp en bild av att dom kan se alt i prover för att framstå som gudar och för att folk inte ska ifrågasätta läkaren när denne säger att han inte ser någon infektion.

  Se finns det läkare som doc som absolut inte kan något om tarmfloran och därför tiger om tarmfloran bara för att göra pengar på det dom kan eller påstår sig kunna.
  Socker är gift för det skapar pengar på en privat blogg.

 • pelle

  Rökning skapar inflammation, ser inget konstigt med det, kemikalier kan orsaka inflammation.
  Potatis och och annan mat gör det inte

  Skadar rökning hjärtat?
  Det vi vet är att munnfloran försämras och att munbakterier på dom med parodontit vandrar ner till kranskärlen.

  Det är kronilska lågradiga infektioner som är den största orsaken till inflammation i kroppen.

 • pellee

  ”Har du svårt att gå ner i vikt trots oändliga dietkurer? Då är det är inte ditt fel utan det kan bero på dina magbakterier. Det hävdar en grupp svenska forskare som undersökt samspelet mellan tarmfloran och kost.”
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tarmbakterier-avgor-vad-du-ska-ata

  Kan svenska folket aldrig ta till sig vad forskarna har hittat?
  Insulin har inget stöd i forskningen.
  Hur stor betydelse tarmfloran har kan man diskutera 10 eller 90 % av orsakaen till fetman.
  Att tarmfloran är inblandad är nu bevisat, alla borde nu erkänna det.

  Insulin kan vara helt fel och totalt sakna betydelse.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  Henrik,

  Jag har inte tid att läsa den, men upplys mig gärna om han har något specifikt argument som inte är Taubes-arv.

  Han replikerar till denna:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2016/01/always-hungry-its-probably-not-your.html

  Åren går, och den döda papegojan blir bara uppenbart stelare.
  http://www.ursprungsliv.nu/2012/12/insulinhypotesen-its-not-dead-it-moved/

  När det kommer en studie på människor som så gott det går testar och falsifierar insulinhypotesen

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2015/08/a-new-human-trial-seriously-undermines.html

  då är det för få deltagare och inte relevant för människor som lever normalt, men en liten studie på genmodifierade möss, det visar sanningen. Joråmensåatt.

 • pelle

  Varför fattar inte folk att insulinhypotesen är totalt felaktig?
  LCHF fungerar men det beror på något annat än på insulin.
  Det finns ingen forskning som stöder insulin.
  Det finns mängder av studier som stöder inflammation som främst orsakas av bakterier.

  LCHF svälter delvis ut bakterier därför fungerar dieten.
  LCHF minskar på det diabetikerna inte tål därför fungerar dieten.

  LCHF är ingen bot alla är fortfarande diabetiker för dom tål inte kolhydrater (insulinresistensen är kvar).
  Är det skadliga bakterier som orsakar diabetes insulinresistensen så är dom kvar och sprids vidare i samhället.

  Lösningen är inte att alla ska äta en diet, lösningen är att få bort dom skadliga bakterierna.
  Detta vill inte LCHF rörelsen för då behövs inte dieten.

  Någon kan med jämna mellanrum skriva något flummigt om insulin som ingen vanlig person kan förstå men när rätt person skriver skiten så tror folket på det oavsett hur fel det än är.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *