Våra förfäder och LCHF 5


Det kommer att bli lite mer inlägg framöver om LCHF. Det känns oerhört tjatigt, men jag vill förklara tydligt hur jag tänker. En fråga som jag ser som central är hur våra förfäder kan ha ätit. När jag satt mig in i hur olika ursprungsbefolkningar ätit så har jag inte hittat något som tyder på att någon ursprunglig grupp ätit mer än 55 E% fett. De grupper som ätit en kolhydratsnål kost har alltså ätit en extrem högproteindiet, och det innebär att ingen ätit en kost som vi skulle klassa som ketogen. Om vi undantar grupper i arktiska klimat och tittar på de som rimligen är våra förfäder så har de haft mer tillgång till kolhydrater. Samernas historiska kost har uppskattats innehålla 16-27 E% kolhydrater. Man får ta liknande uppskattningar med en nypa salt, men det ligger väl över LCHF-nivåer på 5-10 E% i alla fall.
Alla som är någorlunda seriösa tycks överens om att en ketogen kost inte är något som några av våra förfäder ätit. Per Wikholm och Jonas Bergqvist hör till dem som förklarat det tydligast på svenska.

Till och med Peter Dobromylskyj på Hyperlipid medger att när våra förfäder har varit i ketos så är det för att de haft brist på mat.

My own feeling is that everyone comes from stock who occasionally practiced and survived intermittent fasting so we are should be adapted to this.

När vi ser att ketogen kost inte är normal mat för människan, utan att ett ketogent tillstånd historiskt har handlat om svält, så innebär det att jag inte kan se LCHF som en naturlig kost för människan. Det är inte ett förstahandsval för friska, inte något som vi ska ge till barn. Mer måttlig lågkolhydratkost med minst ca 20 E% kolhydrater och högst ca 50 E% fett däremot bör vara en nivå som är säker evolutionärt sett.

Image credit: Taryn https://www.flickr.com/people/tarale/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Image credit: Taryn
https://www.flickr.com/people/tarale/
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Däremot tycks LCHF och ketogen kost ha en del terapeutiska effekter. Epilepsibehandling med ketogen kost är det tydligaste exemplet här. Lågkolhydratkost ger också bra symptomlindring vid diabetes, men här kan det finnas andra alternativ som kan ge bättre glukostolerans. Andra kostbehandlingar och träning kan alltså göra att man blir friskare, inte “bara” symptomfri. Symptomfrihet är naturligtvis inte att förakta. Den som trivs och mår bra med LCHF kan fortsätta äta det.

Om man ser att LCHF och ketogen kost inte är evolutionärt rimlig kost för människan så är det också möjligt att diskutera biverkningar av kosten. Man kan resonera kring vilka tillstånd där ketogen kost kan vara lämplig behandling. Man kan fundera på om det är bättre att äta lite mer kolhydrater och höja ketonerna med kokosfett eller MCT-olja i dessa fall, eller om det bästa är att minska kolhydrater och protein kraftigt för att generera ketoner. Man kan också diskutera om olika nivåer av lågkolhydratkost och andra kostmönster och resonera kring fördelar och nackdelar med dem för olika människor med olika medicinska besvär.

De här diskussionerna kan man ha, och man kan ha olika uppfattningar. Men detta att ketogen kost eller högfettkost inte är en normal mänsklig kost utan att ketos i vår historia har inneburit svält är för mig en grundbult. Förstår man det så rekommenderar man inte LCHF som en optimal kost för alla. Man utmålar inte risker med konsumtion av frukt eller andra normala kolhydratkällor för friska människor. Förstår man det så fokuserar man på skräpmaten, den belönande maten som är så lätt att överäta och som bevisligen ställer till så mycket skada. Sedan kan vi nyanserat diskutera olika möjliga lösningar för de som har olika sjukdomstillstånd, beroende på deras egna prioriteringar.

Jag ska försöka mig på några inlägg framöver och gå igenom ett par tillstånd där man har positiva effekter av ketogen kost, och även några av de problem som man brukar diskutera.


5 kommentater till “Våra förfäder och LCHF

 • annafriebe Inläggsförfattare

  qws,

  Jag är inte så förtjust i att kolla på youtube-klipp. Du får gärna förmedla argumenten.

  Men han har nog rätt. Det är inte säkert att kosten var hälsosam på alla sätt. Jag tror dock att chansen att vi ska lyckas hitta på något mycket mer hälsosamt är låg. Sen är det naturligtvis problematiskt att vi vet rätt så lite om ”stenålderskost” och att våra förfäders kost varierat mycket genom tiderna. Ingen har någonsin varit perfekt anpassad till sin omgivning. Men jag tror att ursprungstänket är en bra startpunkt, förutsatt att man läser på lite och inser att det är mycket vi inte vet.

 • qws

  Ron Rosedale säger i videon att om det fanns en optimal kost som naturen avsåg att stenåldersmänniskor skulle äta så var det inte för att de skulle leva ett långt och hälsosamt liv utan att för de skulle föröka sig snabbt så att det inte spelade någon roll om de blev uppätna av en tiger. Vad som hände sedan brydde sig inte naturen om och allt vi kan göra är att använda oss av den bästa vetenskapen för att avgöra vilken kost vi ska äta.

 • Walter Levy

  Utmärkt inlägg. Jag är frisk och kommer alltid vara tacksam för LCHF-rörelsen. Den gjorde att jag slutade vara rädd för att äta fett. Däremot förstår jag inte varför så många LCHF:are går i samma fälla igen och istället blir jätterädda för kolhydrater. Eller jo förresten, det beror så klart på felaktiga förklaringsmodeller som lurar folk. Synd. Bra mat från goda råvaror är enkelt att rekommendera på befolkningsnivå.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  qws,

  Naturen har såklart inte några ”avsikter” alls. Generna ”vill” bara leva vidare själva, och bryr sig inte mycket om hälsa och välbefinnande hos oss bärare.

  Men det faktum att exempelvis klimakteriet har utvecklats tyder ändå på att det för vår art åtminstone ibland varit en fördel att leva länge. Så kanske finns det hopp.
  http://www.ursprungsliv.nu/2013/10/klimakteriets-evolution-ode-till-farmodrarna/

  Jag har full respekt för att man kan tänka så och utgå mer från modern forskning. Jag tittar väldigt gärna på modern forskning, men försöker göra något slags ”sanity check” med evolutionstänk.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *