Kolhydrater och T3 7


Sköldkörtelhormoner är välidgt viktiga för oss, och mängden av dem påverkar vår ämnesomsättning. Sköldkörteln tillverkar dessa som framför allt T4 men även en viss mängd T3. Det mesta T3 i våra kroppar kommer dock från T4 som omvandlas till T3 i lever och njurar. T3 är det mest aktiva av dessa hormoner.

I en studie har sex friska, normalviktiga män fått tre olika sammansättningar makronutrienter, var och en under elva dagar. Vid alla försök fick 15 E% protein, men de fick vid ett tillfälle 85 E% kolhydrater, vid ett annat 44 E% kolhydrater och 41 E% fett, vid ett tredje 2 E% kolhydrater och 83 E% fett. All “kost” vid försöken har getts i flytande form. När man tittade på sköldkörtelhormonerna så såg man ingen skillnad mellan de två försöken med 85 eller 44 E% kolhydrater. Vid 2 E% kolhydrater däremot så var nivåerna av T3 lägre, nivåerna av inaktivt rT3 (reverse T3), fritt T4 samt upptaget av T3 högre. Man såg ingen skillnad i energiförbrukning i vila, REE. Till en del liknar de här resultaten det man ser vid svält. Då minskar T3 och rT3 ökar, och vid kraftig kolhydratrestriktion ser man samma effekt i samma storleksordning. Vid svält minskar energiförbrukningen i vila också, men det ser man alltså inte när man minskar enbart kolhydraterna.

En annan skillnad man såg var att mängden kväve i urinen var högre vid 2 E% kolhydrater. Man såg att man vid 2 E% kolhydrater och 15 E% protein hade negativ kvävebalans, det vill säga man bröt ned muskler. Detta skiljer sig också från svält, då mängden kväve i urinen minskar, kroppen drar ned på energiförbrukningen och försöker att spara på nedbrytningen av muskler. Det verkar som om kraftig kolhydratrestriktion ökar behovet av protein, och jag tror att det är högst olämpligt att begränsa både kolhydrater och protein om man inte vill förlora muskelmassa. Det är förstås också ett sätt att gå ned i vikt, men inte det de flesta vill. Ett citat från studien:

Apparently, isocaloric carbohydrate deprivation induces a catabolic state with respect to protein metabolism compared with diets with a normal composition and compared with starvation. This catabolic reaction to carbohydrate deprivation is associated with decreased insulin secretion. Apparently, exogenous carbohydrates and/or insulin induced by exogenous carbohydrates are required for a proper utilization of dietary proteins.

Man diskuterar i studien två möjliga förklaringsmodeller till varför kolhydratrestriktion ger lägre nivåer av T3. Det ena handlar om att man får lägre nivåer av IGF-1, och att lägre IGF-1-nivåer kan leda till sämre omvandling av T4 till T3 i cellerna. Den andra förklaringsmodellen handlar om enzymet typ-1-dejodinas (deiodinase), som är det enzym som omvandlar T4 till T3 i lever och njurar. Åtminstone hos råttor är aktiviteten hos enzymet beroende av glukos- och insulinnivåer. I en gammal studie har man konstaterat att även vid kraftig kaloribegränsning, så tycks 50 g kolhydrater per dag tillräckligt för att hålla nivåerna av T3 på en normal nivå.

Det tycks som om detta är ganska beroende av insulin och/ eller IGF-1, så om man av någon anledning inte vill äta 50 g kolhydrater per dag så kan man antagligen komma undan hyggligt genom att äta mer protein i former som höjer dessa tillräckligt. För T3 gäller antagligen som för kortisolnivåer att vi har högre behov av kolhydrater om vi rör på oss. I studien jag beskrivit ovan var fysisk aktivitet begränsad till “normala dagliga aktiviteter”. Om man äter lågkolhydratkost och får problem med sköldkörteln, och då speciellt låga nivåer av T3 medan nivåerna av TSH och T4 är normala, så bör man absolut överväga ett annat sätt att äta.

 


7 kommentater till “Kolhydrater och T3

 • fa

  Mindre kolhydrater förändrar tarmfloran är det efekten av kolhydraterna eller av tarmfloran dom ser?
  Jag påstår inget har inte än orkat läsa orginalstudien.
  Sen har även Leptin en påverkan på Sköldkörteln.
  feta som bantar och går under sin setpoint då minskar ämesomsättningen kroppen tror att det råder svält.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fluor-misstanks-ge-skoldkortelsjukdom/
  ”Fluor i dricksvatten misstänks ge sköldkörtelrubbningar. Sverige har relativt höga halter av ämnet som tidigare har kopplats till skelettcancer och frakturer. ”Det är en intressant hypotes”, säger docent Marika Berglund om den nya studien.”

 • hemul

  Det var ju för en gångs skull riktig lågkolhydratskost i studien. Synd att de inte hade med en grupp på 10-20 E% kh eftersom det är en vanlig nivå i olika lowcarbdieter, LCHF undantaget då. Vore intressant att veta var gränsen går.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  fa, när det gäller sådan här superprocessad flytande ”kost” så tror jag att tarmfloran utarmas ganska mycket oavsett makronutrienter. Visst kan tarmfloran vara en faktor, men jag tvivlar på att den är stor här.

  Men gallsyror tycks via TGR2 öka konverteringen från T4 till T3.
  http://www.ursprungsliv.nu/2014/06/gallsyror-och-tgr5/

 • annafriebe Inläggsförfattare

  hemul,

  absolut, jag håller med. Den andra studien jag nämnde har jag bara tillgång till abstract, men där verkar det som om 50 g kolhydrater per dag är tillräckligt oftast.

 • hemul

  Så bra då! 😀

  Det stämmer ju f.ö. med vad diverse ”gurus” sa, innan de blev överröstade av kolhydratfobikerna då.

 • Maria

  Jag tycker det är konstigt att man kvantifierar kolhydratmängden i gram i olika sammanhang utan att relatera det till hur stor man är eller hur mycket energi man förbrukar. 50 gram kolhydrater är ju inte alls samma för en kvinna på 50 kg och en man som väger över hundra.

  Dessutom förbrukar människor väldigt olika mycket energi på rörelse så kanske borde man relatera till energiintaget på något sätt?

  Det gäller ju också när man definierar olika strikthet på LCHF. 50 gram kolhydrater per dygn för en person som förbrukar 5000 kcal är ju inte samma som för en som förbrukar 1500 kcal.

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *