Zink och hårväxt 12


Alopecia areata eller fläckvis håravfall, är en autoimmun sjukdom där hårsäckarna går i vilostadiet och hår faller av. Man får kala fläckar, det kan vara en enstaka liten fläck, eller några. I svårare fall kan allt hår falla av, även kroppsbehåring och ögonfransar. Alopecia areata är svårbehandlat, men hos många växer håret ut igen spontant. Prognosen är sämre om man förlorat mycket hår, men möjligheten till återväxt finns alltid. Här konstaterar man att den bästa “behandlingen” ofta är en peruk.

Det finns en del som tyder på att åtminstone en del patienter med alopecia areata kan ha zinkbrist. Här finns också en beskrivning där zinkbrist hos ett spädbarn lett till bland annat gles hårväxt utan pigment. Behandling med zinktillskott tycks kunna ha effekt hos alopecipatienter med zinkbrist.

Zinkbrist leder också till oro och stresskänslighet åtminstone hos råttor. Oro och stresskänslighet är något som är kopplat till alopecia och har setts som en riskfaktor. Kanske är det så att både oron och håravfallet har en gemensam orsak, eller att zinkbristen och dessa faktorer förstärker varandra.

Image attribution: theritters https://www.flickr.com/people/theritters/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Image attribution: theritters
https://www.flickr.com/people/theritters/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Jag har alopecia areata, och tappade en liten fläck i mitten av 90-talet. De senare åren har jag haft mycket förlust av hår. Jag rakade av allt håret på huvudet för drygt tre år sedan, eftersom det var så lite kvar. Jag har haft ögonfransar kvar (fast lite glesare), och ögonbryn även om de varit i ljusare färg än normalt. Sedan dess har jag haft en del återväxt, men i princip vara vitt, pigmentfritt hår med mycket märklig struktur. Från början av 2015 har jag ätit zinktillskott (30 mg varannan dag), och nu har jag bara lite vitt fjun kvar, resten av huvudet är täckt av normala hårstrån med färg. Detta kan förstås bero på något helt annat än zinktabletterna – jag är inget bra statistiskt underlag.

Som jag skrivit tidigare tycks det vara viktigt att få i sig ett bra förhållande mellan zink och koppar. Jag skulle kanske fundera på att ta koppartillskott, men försöker äta nötlever regelbundet. Ett annat problem med zink är att det försämrar magnesium- och kalciumupptaget.

Proteinrik kost är ofta rik på zink, detta gäller främst kött och skaldjur. Mycket protein i måltiden ökar också upptaget av zink. Det beror en del på aminosyrorna och proteinerna, kasein exempelvis tycks istället minska zinkupptaget något. Den kanske viktigaste faktorn som avgör zinkupptaget är fytinsyra, som finns i olika sorters spannmål, även exempelvis ris, majs och bovete. Fytinsyra finns också i baljväxter och nötter, och det minskar upptaget av olika mineraler, bland annat zink. Blötläggning och syrning minskar mängden fytinsyra och ger bättre upptag av zink.

 


12 kommentater till “Zink och hårväxt

 • Subcalva

  Det här blev ett extra intressant inlägg för mig. Jag googlade runt lite och hittade en sida där det stod att zinkbrist kan ge sämre luktsinne och det drabbades jag av förra året. Häromdagen lånade jag Charmen med tarmen som jag länge tänkt läsa och i förordet till den stod att författaren överdoserat zink under några veckor och fått ett överkänsligt luktsinne. Jag har länge ätit extra magnesium för annars får jag lätt kramp i fötterna på natten men kanske är det zink som är boven. Jag ska i alla fall prova att köra extra zink ett tag.

 • hemul

  Intressant. Jag äter också zink men visste inte det där med Mg och Ca. I mitt fall beror det på att mina felväxta tånaglar fixade till sig när jag av annan orsak ätit zink nåt halvår. Har försökt sluta, men då blir naglarna sämre igen. Man kan ju undra varför zinkbristen uppstår i första hand, förutsätter att vi båda egentligen får vad som borde vara tillräckligt med maten.

 • Lasse

  Intressant! Jag har också sen mitten av 90-talet haft det en läkare tror är alopecia, vita fläckar, i mitt fall på haka, hals och kind. De försvinner helt i omgångar och kommer sen tillbaka. Zink låter ju intressant att pröva. Jag tar sen 4-5 år magnesium mot vadkramper, och har ju hört om balansen Ca mot Mg men aldrig nåt om zink. På 90-talet var jag i Sydamerika och fick ev en parasit eller nåt, jag gick ned nästan 10 kg av att äta jordgubbar. Därefter började magproblem, även om de tog rejäl fart först för 5 år sen med magkramper och svullen mage. Allt verkar höra ihop, nån obalans eller nåt gissar jag.

 • x

  Lasse sök på tropikmedecin.
  Det finns många infektionssjukdomar där som inte finns här.
  Du kan ha infektionen kvar.
  Läkare tar inte i vanliga fall prover på sådana infektioer.

  Byt tarmfloran på KI dom har en odling.

  Sydamerika vilken parasit är vanligas där sök information.

 • annafriebe Inläggsförfattare

  När det gäller håret har jag tappat en del sen detta inlägget och har ett gäng vita fläckar på bakhuvudet idag (men inte tomt på hår). Trots zinktillskott alltså. Det hänger ihop med sjukdom i familjen som min kropp tydligen hanterar på det viset – det var samma i samband med att jag tappade så mycket för några år sedan. Jag har inte hittat mycket information om detta – misstänker att det kan vara något mer än zink som jag får brist på i samband med emotionell stress.

 • x

  The dormant blood microbiome in chronic, inflammatory diseases
  femsre.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/03/femsre.fuv013
  Vi blir sjuka av okända infektioner

Kommentarer modereras. Välkommen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *